Makgadikgadi Pans National Park

De Makgadikgadi Zoutpannen in Centraal Botswana zijn de laatste restanten van een super meer ooit miljoenen jaren geleden gevormd. Water uit rivieren dat vroeger naar het meer stroomde is door het tilten van de aardkorst van richting veranderd en dit water vormt nu de Victoria Falls. De Makgadikgadi Pans zijn zeer bijzonder en zijn naast de wildparken in Botswana een van de belangrijkste bezienswaardigheden van dit land.

Onderdeel van de zoutpannen is het Makgadikgadi Pans National Park. Dit park is het beste te bezoeken als onderdeel van een 4×4 self drive reis aangezien vrijwel geen enkele georganiseerde safari reis dit wildpark bezoekt.

Het Makgadikgadi Pans National Park is het beste te bezoeken met een selfdrive reis met 4×4 auto. Vanuit het Zuiden kun je naar de Khumaga campsite reizen aan de Boteti rivier. Vanuit het Noorden kun je b.v. in Gweta verblijven en vanuit die plaats het park bezoeken. Khumaga is een populaire stop wanneer je vanuit Maun naar Johannesburg rijdt  (of visa versa). Tevens kun je vanaf Kubu Island, de Khama Rhino Sanctuary of het Central Kalahari Game Reserve naar Khumaga en het Makgadikgadi Pans N.P. reizen.

Wanneer je meer wilt leren van hoe de zoutpannen ontstaan zijn dan is het advies het (wat oudere) boek van Michael Main te lezen. Kalahari: Life’s variety in dune and delta.

Foto impressie:

Kaartje: